Látunk titeket. Sajnáljuk.

Nehéz hozzákezdeni ehhez a bejegyzéshez.

A ma reggel hatalmas mérföldkő volt számomra, ugyanis részt vettem életem első “vigil”-jén, ami a 2019-es bakancslistám egyik legfontosabb pontja.  Az angol “vigil” szót virrasztásként, őrködésként lehetne legjobban lefordítani. A Sussex Animal Save nevű szervezethez csatlakozva, Ádámmal elmentünk egy farmra (vagyis vágóhídra), ahol elbúcsúztunk a halálukba tartó állatoktól. Fél6-kor keltünk, 7:30-ra pedig már sokadmagunkkal a farm előtt álltunk és vártuk az autókat. Nem lehetett volna ennél borzalmasabb időjárást kifogni: szakadt az eső, fújt a szél, hideg volt, de amikor begurultak a malacokat, bárányokat szállító autók, mindez lényegtelenné vált. Teljesen meglepődtem, milyen olajozottan működött a megmozdulás a mi, mind pedig a vágóhíd részéről. Tudtam, hogy már egy jól működő csapatba érkezünk, tudtam, hogy ez a lehető legbékésebb módja az aktivizmusnak, amiben én is szívesen részt vállalok, mégis meglepett az a természetesség, szinte megszokott menetrend, amivel vártak minket és amivel a szervezők irányítottak. Sok hasonló videót, blogbejegyzést láttam már az interneten, rengeteg aktivistára felnézek és tisztelem őket munkájukért, de egészen más érzés személyesen jelen lenni egy ilyen eseményen és az állatok életének utolsó óráiban megsimogatni őket, belenézni a szemükbe, miközben mindenki tudja, hogy az mindjárt véget ér. Próbálunk utoljára egy kis szeretet adni nekik, s megígérni, hogy elmondjuk az embereknek, hogy a haláluk felesleges, 2019-ben nem létszükséglet és tudjuk, hogy ők is éreznek, tudjuk, hogy össze vannak most zavarodva a zsúfolt utánfutóban, tudjuk hogy képesek szenvedni és tudjuk, hogy nem akarnak meghalni.

A téves feltételezésekkel ellentétben nem azért szervezünk ilyen eseményeket, mert a farmoknak vagy a sofőröknek keresztbe szeretnénk tenni. Mindenki tisztában van vele, hogy egyelőre ebből élnek (de ez változhat), s sikerült maradéktalanul tiszteletben tartani egymást, szóba is elegyedtünk néhányukkal. A beérkező sofőrök nagy része adott nekünk 2 percet, hogy fotókat készítsünk az állatokról, és egy kicsit foglalkozhassunk velük. Nem sok idő, de mégis valami. A legfőbb célunk azonban az, hogy minél többen lássák: az elfogyasztott húsnak arca van. Ártatlan, kedves, szeretnivaló szemekkel, édesen lafogó fülecskékkel. Mindegyik malacka, bárányka külön kis személyiség.

Processed with VSCO with a6 preset

A napom legszebb pillanata volt, mikor az egyik tarkaszőrű malac megszaglászta a kezemet és nekem fúrta a konnektor-orrát. Kapcsolat.

Processed with VSCO with a6 preset

Amikor éppen nem érkeztek szállító-autók, beszélgettünk és informatív transzparensekkel álltunk az út mentén. Rengetegen bíztattak minket az autókból (érződött Brighton közelsége, ahol a vegán életmód és gondolkodás virágzik), sokan lelassítottak, hogy jobban lássák, mi van a táblákra írva. Persze volt, aki kinevetett minket, ujjat mutatott stb. Várható volt.

Processed with VSCO with a6 preset

Kicsi mozgalom vagyunk még, de minden átalakulás kicsiben kezdődik. Nem könnyű a tömeggel szembe menni, de egyébként sem túl népszerű mostanság a világnézetem, amibe a rasszizmus, a homofóbia, a nők elnyomása nem férnek bele, ezeket mégis sokkal jobban elismerik az emberek, mint azt, ha felszólalok az állatok érdekei mellett. Aze előbbiekért eddig is határozottan kiálltam és ki is fogok. Csupán az empátia kiterjesztéséről van szó. Ha nem eszünk kutyát, miért eszünk más állatokat? Mindkét állat úgyanúgy szenved, ha bántják. Nincs köztük különbség, csak a kulturális szokások diktálta szabályrendszer, amit ideje felülvizsgálni. Az ember-állatot az különbözteti meg az összes többi állatól, hogy képes a morális iránytűje alapján döntéseket hozni. Emberként kötelességünk élni ezzel a fejlett képességünkkel. Az idő halad, az emberi igények, körülmények változnak. Nem vagyunk már vadászó-halászó-gyűjtögető ősök. A kiegyensúlyozott növényi étrenddel azonban nagyon is közel kerülhetünk a természetes, egészséges állapothoz, amire legtöbben annyira vágyunk.

Processed with VSCO with a6 preset

-Mindenben együtt. A hősöm. 🙂 Szegény tábla épp fejjel lefelé, de a lényeg olvasható.

Hálás vagyok, hogy ilyen csodálatos emberekkel találkozhattam ma. Tudom, hogy sokan, akik most olvassátok ezt a bejegyzést nem tudjátok lerázni magatokról az érzést, hogy ez valami szélsőséges bohóckodás. Magyarországon még nem indult el ilyen mértékű aktivizmus, de a világban számtalan pontján működnek már hasonló szervezetek. Íme néhány:

Anonymus For The Voiceless

Direct Action Everywhere

The Save Movement

Minden vegán-témájú megosztásommal csak az a célom, higy kicsit több tudatosságra ösztönözzelek benneteket. Minden erőfeszítés, kicsi vagy nagy rengeteget számít. Köszönöm, ha elolvastad.

Szeretettel,

fatimapanka

Published by

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s