Amerikában Jógáztam

Jó Reggelt Kedves Olvasók!

Hogy vagytok ezen a szép nektek már kedden? 🙂 Hihetetlen gyorsan elrepült kaliforniai vakációnk első hete. Olyan sok érdekes és izgalmas dolgot volt szerencsénk kipróbálni, rengeteg csodálatosabbnál csodálatosabb emberrel találkozni. Ha követtek Instagram-on, biztosan nem újdonság, hogy a Yoga rendkívül fontos mozgásforma számomra. A gyakorlatokon keresztül életformát és egy egész szemlélelet tanulhatunk. Utazásaim során igyekszem még inkább a gyakorlásra koncentrálni, hiszen számomra ez is pihenés. Óriási álmom volt, hogy részt vehessek egy jóga órán itt Amerikában, s mivel Anya is ugyanolyan szenvedéllyel végzi minden reggel a különböző nyújtó, frissítő, ébresztóő ászanákat, szívesen csatlakozott hozzám egy kurzusra a Yoga Jones nevű stúdióban.

Had meséljek először röviden a technikai részletekről. A helyszín Ventura belvárosában található, a South Oak Street-en. Mi GPS segítségével találtunk oda, azonban a stúdió web oldalán részletes és érthető leírások könnyítik meg az odajutást, ami nem mellesleg nagyon hasznos információ, s nem utolsó sorban kedves gesztus. Én már az óra előtti napon megvásároltam a belépőnket, így ezzel már nem volt szükséges foglalkoznom, mire elérkezett a program időpontja. A jegy, illetve bérlet vásárlás a stúdi webshop-ján keresztül történik, s rendkívül könnyen lehet tájékozódni az online felüleleteken.

Processed with VSCO with b1 preset
Processed with VSCO with b1 preset

A stúdióba belépve otthonos, barátságos és hívogató hangulat fogadott. Az amerikai mentalitáshoz híven mindenki mosolygott, beszélgetett, jól érezte magát, s egyáltalán nem éreztem kívülállónak vagy oda nem illőnek magam. Vittük magunkkal a saját gyakorló szőnyegünket, azonban szabadon használható a jól felszerelt terem bármely eszköze is, legyen szó tégláról, hevederről, plédről vagy matracról. Az órák szinte minden edzettségi szintet lefednek, megtalálhatók az egészen kezdő kurzusoktól kezdve az igazán nehéz, haladóknak kidolgozott programig mindenféle. Több mint 20 fajta órát hirdet a stúdió, így biztosan sikerül minden érdeklődönek olyat választani, ami igazán passzol saját személyiségéhez és fizikai álapotához. Mi az “1-2-es szintet” lefedő órán vettünk részt. Az alkalmak nagy része 90-es perces, s mindig bemelegítéssel kezdődik. Ezután jön az igazi munka, mely megdolgoztatja az állóképességet, az izmokat és az egyensúly érzéket. Az óra végét meditációval zárja az oktató, melyből felébredve 10 évvel fiatalabbnak éreztem magam. 🙂  Annak ellenére, hogy patakokban ömlött rólam a víz és a szívem majdnem lyukat vert a mellkasomba, nyugodtnak és kiegyensúlyozottnak éreztem magam, s csak ekkor jöttem rá, mennyire kelllett is nekem egy ilyen koncentrált gyakorlás.

IMG_1410

A bejegyzés nem lenne teljes anélkül, hogy ne írnék röviden a Yoga Jones megálmodójáról és oktatójáról, Tina Chappelről. Óra után beszélgettünk kicsit erről a csodás stúdióról, mely 2003-ban nyitotta meg kapuit, s amelyre gyermekeként tekint. Ami rendkívül érdekes volt számomra az az, hogy a név egy a 70-es 80-as években megfigyelhető drogfüggőséggel kapcsolatos jelenségre utal. A “jonesing” szó ugyanis azt jelenti, hogy az adott személy valamire iszonyatosan vágyik, s nem tud megnyugodni, míg azt meg nem kapja. Mivel a drogok legtöbb esetben függőséget alakítanak ki, a fogyasztó ugyanezt a leküzdhetetlen vágyat érzi az “anyag” iránt. Tina ehhez az érzéshez hasonlította az első időszakot, amikor elkezdte gyakorolni a jógát. Egyre több időt töltött a gyakorlóteremben, s egy idő után szinte az otthonává, s végül hivatásává vált. A jóga azonban olyasvalami, ami rombolás helyett felépít. Tina csodálatosan átfordította a kifejezés negatív színezetét nagyon is pozitív irányba. Azt is megtudtam, hogy Ventura lakosságának legnagyobb hányada a munkásosztályból kerül ki, s ebben a körben a “Jones”, mint vezetéknév meglehetősen gyakori. Azzal, hogy a stúdiónak egy ilyen-látszólag egyszerű-nevet adott, fel kívánja hívni a figyelmet arra, hogy a jóga mindenkié, függetlenül társadalmi osztálytól, nemzetiségtől, életkortól vagy nemtől.

IMG_1401

Tina óriási szeretettel és őszinte rajongással beszélt nekem a fizikai és spirituális tanításról, amelyet ő maga és az iskola többi oktatója személyes küldetésként folytat nap mint nap. Amikor beszélgetés közben felvetettem, hogy szeretnék írni az iskolájáról a blogomon, nagy lelkesedéssel körbe is vezetett a stúdió egész területén, melynek egyik legvarázslatosabb pontja kétségtelenül a “Heartspace”, vagyis “Szív hely” névre keresztelt eklektikus romantikába rendeződő kerthelyisége volt. Tina korát meghazudtoló fizikummal rendelkezik. Már majdnem 70 éves, de eszébe sem jut abbahagyni a tanítást vagy nyugdíjba menni. Szellemileg és testileg is kifogástalan állapotban van. Igazi példa arra, hogy a jóga fiatalon tartja a testet és az elmét.

Nagyon ajánlom, hogy ha egyszer szerencsétek van Kalifornába utazni, s eltölteni pár napot Ventura környékén, látogassatok el a Yoga Jones jóga stúdióba. A 90 perc alatt hallott bölcs tanítások, s az ezekkel harmnizáló gyakorlatok garantáltan átalakítják és felfrissítik a tested és lelked ápolásra szoruló pontjait. Remélem ez a bejegyzés inspirál majd benneteket is a gyakorlásra. Az én inspirációm ma Tina volt, s nem tudok elég hálás lenni a csodás élményekért! Köszönöm Yoga Jones!

IMG_1409

Published by

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s