Amerikai mogyoróvajas kekesz

Sziasztok Kedves Olvasók!

Ezúton szeretném megköszönni Nektek, hogy velem vagytok és olvassátok a bejegyzéseimet, megnézitek a videóimat és hálás vagyok a sok-sok pozitív visszajelzésért. 🙂

A mai videóban amerikai mogyoróvajas kekszet készítettem, ami egy nagyon különleges édesség számomra. Az Amerika-mániámról már a muffinos receptnél meséltem, azonban ebben az esetben is a tengerentúl iránti mérhetetlen szeretetem inspirált leginkább  arra, hogy kipróbáljam ezt a receptet. A történet azonban még nem teljes, hiszen az igazsághoz hozzá tartozik, hogy először egy angol nyelvű könyvben találkoztam a sütivel, amelyben olyan jó hangulat kötődött ehhez az édességhez, hogy kedvem támadt nyomban fakanalat ragadni. Mondhatjuk talán, hogy az írói tehetség legnyilvánvalóbb bizonyítéka az, ha az olvasó ilyesmire vetemedik pusztán egy jól sikerült leírástól sarkallva.

Sütés közben úgy éreztem magam, mint a főszereplő, hiszen a konyhát bejárta a keksz édeskés, mogyorós illata. Ez az a fajta sütemény, amely elég egyszerű ahhoz, hogy könnyed mosollyal az arcunkon végezzük a lépéseket. A legjobb dolog pedig természetesen hallani az én egyetlen vőlegényem elégedett hümmögését, amint beleharap a még langyos, foszlós, roppanós sütibe. Nem tudok betelni ezzel az érzéssel. Ha ti is szeretnétek kipróbálni ezt a nagyon egyszerű, de annál finomabb receptet, olvassatok tovább. 🙂

IMG_9985

Hozzávalók: 

192 g liszt

1 teáskanál szódabikarbóna

1 csipet só

113 gr. sótlan vaj (puha)

64 g fehér cukor

64 g barna cukor

1 tojás

1/2 teáskanál vanília kivonat

200 g + 2 evőkanál “crunchy” = “ropogós” mogyoróvaj

Elkészítés:

1. lépés 

Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius fokra. Egy nagy tepsit bélelj ki sütőpapírral.

2. lépés

Egy álló vagy kézi robotgép segítségével keverd össze a kétféle cukrot a puha vajjal, kb. 1 percen keresztül, amíg krémessé nem válik. Add hozzá a tojást és keverd tovább, amíg teljesen összeáll. Figyelj arra, hogy időnként eltávolítsd az edény oldalára ragadt tésztát, hiszen fontos, hogy ez is jól elvegyüljön.

3. lépés

Add a krémhez a mogyoróvajat és a vaníliakivonatot. A mogyoróvaj nagyon tömör, de pár perc elteltével szépen ez is belekeveredik majd  a krémbe.

4. lépés

A liszthez add hozzá a szódabikarbónát és a sót. Keverd át a száraz hozzávalókat, majd apránként adagold a mogyoróvajas krémhez. Egyre nehezebbé válik a keverés, azonban a tésztának ilyennek kell lennie, úgyhogy kitartás! 🙂

5. lépés

Jól formázható (gyúrmázható) tésztát kell, hogy kapj a végére. Formázz kis labdákat-lehetnek a kekszek nagyobbak, kisebbek, ahogy szeretnéd-majd a tenyered közé fogva lapítsd össze korong formájúra és helyezd a tepsire.

6. lépés

Egy villa segítségével nyomj “bélyegmintát” a kekszre, úgy hogy a villa “fogait” először merőlegesen majd függőlegesen nyomod a keksz közepére.

7. lépés 

Tedd a kekszeket a sütőbe és süsd őket 15-20 percig, vagy amíg a szélek enyhén aranybarnák nem lesznek. Hagyd őket hűlni, majd langyosan vagy hidegen fogyaszd vidáman és örvendeztesd meg vele családodat és barátaidat! 🙂 Imádni fogják! (Egy bögre tejjel még finomabb!)

Remélem, kipróbáljátok ezt az egyszerű de nagyszerű receptet. 🙂

Ölellek Titeket,

fatimapanka

 

Published by

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s